Wat is nou een zonnepaneel?

 

U ziet het steeds vaker, panelen op het dak van een woning. Dit zijn zonnepanelen die zorgen voor groene energie. 

De gewonnen elektriciteit uit het zonnepaneel wordt doorgezet naar de meterkast en voorziet de woning van stroom.

Dit maakt het een duurzame bron van energie. Het is onuitputtelijk, schoon en gratis.

Hoewel Nederland niet bekend staat om het stralende weer, kan ook hier prima zonne-energie worden opgewekt.


Waarom investeren in zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen kunt u profiteren van veel verschillende voordelen. We zetten de 7 beste voordelen voor u op een rij:

  • Besparen op energie: Met zonnepanelen bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer € 500,- aan elektriciteitskosten per jaar.
  • Beter voor het milieu: Bij de opwekking van elektriciteit door zonnepanelen wordt er geen CO2 uitgestoten. Wel is er voor de productie van de pv-panelen energie nodig, waarbij CO2 vrijkomt. Maar na 3 jaar elektriciteitsopwekking heeft het systeem net zoveel energie bespaard, als er nodig was bij de productie.
  • Toekomstbestendig: De techniek achter de panelen staat niet stil. En omdat zonnepanelen een lange levensduur hebben en de terugverdientijd steeds sneller is, is het zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen.
  • Subsidie en btw-teruggave: Bij de aankoop van zonnepanelen kunt u bij de Belastingdienst de kosten van de btw terugvragen. Dit scheelt een gemiddeld huishouden ruim € 900,- op de aanschafprijs! Wel moet u dit binnen een maand na afloop van het kwartaal doen, waarin de panelen zijn gekocht. Daarnaast is het de moeite waard om te kijken of er subsidies zijn waarvoor u in aanmerking komt. Dit levert ook aanzienlijke voordelen op.
  • Onderhoudsarm: Zonnepanelen vergen slechts één keer per jaar onderhoud. Lees hier ons onderhoudsadvies. Het onderhoud is belangrijk voor de werking van de zonnepanelen en verhoogt hiermee uw rendement. Ontdek hoe uw zonnepanelen presteren met de zon prestatie check.
  • Salderen: De zonne-energie die u zelf opwekt, kunt u wegstrepen tegen uw eigen verbruik. Dat heet salderen. Voor de zonne-energie die u méér opwekt dan uw jaarverbruik, krijgt u een terugleververgoeding van uw eigen energieleverancier.
  • Hogere woningwaarde: Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel en verhogen de waarde van uw woning.

Opbrengst

Een elektriciteitsnet met een hoog percentage aan hernieuwbare energiebronnen heeft over het algemeen een flexibelere opwekking nodig in plaats van basis last centrales.

 

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De effectieve lichtinval: bij schuin invallend licht is de opbrengst kleiner.
  • Het seizoen: er is langer zonlicht in de zomer, de zon staat hoger aan de hemel en er is minder bewolking.
  • Rendement; het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Het rendement verschilt onder meer afhankelijk van het type zonnecel en de ouderdom.
  • Temperatuur; bij hoge temperaturen wordt minder vermogen opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de hogere diodedoorlaatspanning (temperatuurcoëfficiënt −2 mV/°C) bij lagere temperatuur. Op een nominale PV-celspanning in het maximumvermogenspunt van 400 mV betekent dit ongeveer 5% daling van het geleverde vermogen voor elke 10 °C temperatuurstijging.

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken, zijn er standaardcondities opgesteld: een instraling van 1000 W/m², waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 (dit betekent dat het zonlicht een afstand door de atmosfeer heeft afgelegd die gelijk is aan anderhalf maal de gemiddelde dikte van de atmosfeer) en een celtemperatuur van 25 °C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek).

Afhankelijk van hoe zonnepanelen worden ingezet in een elektrische installatie kan de effectieve opbrengst lager zijn door verliezen in o.a. omvormers en opslagsystemen.

De PVWatts Calculator van het National Renewable Energy Laboratory in de VS is een handig hulpmiddel om opbrengst te schatten.


VELE JAREN ERVARING OP HET GEBIED VAN AANLEG- EN REINIGING VAN ZONNEPANELEN

 

Wij staan voor kwaliteit en service. Wij leveren altijd de juiste oplossing aan de klant, specifiek verschilt de oplossing vaak per klant. Klik op onderstaande link om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

 

Klik hier